Confidențialitate

Potrivit dispozițiilor art. 9 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004, aprobate prin H.G. nr. 788/2005, psihologul este obligat să păstreze confidențialitatea în legatura cu faptele și informațiile despre care a luat la cunoștință în exercitarea atribuțiilor profesionale (rezultatele aplicării metodelor și tehnicilor de evaluare și asistență psihologică, precum și orice alte date personale ale beneficiarului), fiind interzisă utilizarea acestora în interes personal sau în beneficiul unui terț.
Rezultatele evaluarilor psihologice/psihoterapeutice pot fi prezentate către o alta persoană sau entitate numai cu acordul persoanei evaluate excepţie făcând situaţiile: pentru protecţia sănătăţii publice, pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea săvârşirii unei fapte penale sau pentru împiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru înlăturarea urmărilor prejudiciabile ale unei asemenea fapt.
Rezultatele directe ale evaluarii psihologice au caracter confidențial și reprezintă date cu caracter personal ale persoanei evaluate, care, în condițiile legii, nu pot fi aduse la cunoștintă altei persoane fizice sau juridice de către psihologul examinator, decât în condițiile existenței acordului din partea persoanei evaluate.
 Actul terapeutic este, în sine, un garant al  confidențialității implicite și explicite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu